Formula For Calculating FTE for a Position

Standard Guidelines

  1. Number of hours per year = 2080
  2. Number of days per year = 2080/8 = 260
  3. Number of weeks per year = 52

Process for calculating FTE

  1. Identify number of weeks per year and number of hours per week
  2. Multiply number of hours per week X number of weeks per year
  3. Divide result by 2080 to get the FTE

Examples
39 weeks x 40 hours = 1560 hours/2080 = 75% FTE (9 months)
43 weeks x 40 hours = 1720 hours/2080 = 83% FTE (10 months)
48 weeks x 40 hours = 1920 hours/2080 = 92% FTE (11 months)

39 weeks x 30 hours = 1170 hours/2080 = 56% FTE (9 months)
43 weeks x 30 hours = 1290 hours/2080 = 62% FTE (10 months)
48 weeks x 30 hours = 1440 hours/2080 = 69% FTE (11 months)

39 weeks x 20 hours = 780 hours/2080 = 38% FTE (9 months)
43 weeks x 20 hours = 860 hours/2080 = 41% FTE (10 months)
48 weeks x 20 hours = 960 hours/2080 = 46% FTE (11 months)



Human Resources - TCU Box 298200 Fort Worth, TX 76129 - PH: 817.257.7790 - Fax: 817.257.7979 - Contact Us